Persiska mattor, en underbar dekoration

mattor billigtPersiska mattor är vackra kreationer i spännande mönster. Persiska mattor är också av hög kvalité och därför kan de vara rätt dyra. Det du betalar för kommer du dock att få. Som med allt annat finns det även persiska mattor under tusenlappen, men de billigare är ofta mindre och är inte lika iögonfallande som de dyra. Det kan också vara en kopia av en äkta persisk matta. Persiska mattor är ett hantverk och för att göra dem kräver det en hel del arbete och tid. De är oftast gjorda i material som ullgarn och bomull, men det finns flera olika typer av persiska mattor och därför kan materialen skilja sig en del från matta till matta. De olika typerna är döpta efter den delen i Iran där dem är gjorda, till exempel Mashad och Gabbeh. Mashad mattor har oftast någon typ av medaljong som motiv medan Gabbeh är stilrena och inte har några stora motiv. De motiv som kan förekomma är i så fall exempelvis små enkla djur.  Persien är det gamla namnet på Iran och eftersom persiska mattor har sitt ursprung långt tillbaka i tiden så kallas dem för persiska mattor istället för iranska mattor.